Tänkte skriva ett inlägg nu. Läste för ett tag sen en forskningsartikel om genus och idrott eller jag läser ungefär en så fort jag hinner, för det är något som inte stämmer, jag vet inte vad men det finns ett hål och ett samband någonstans. Hur som helst hade de i denna artikel gjort en undersökning bland några skolor i England med syfte att se vad barnen ansåg vara maskulina respektive feminina idrotter. Som vanligt så är det estetiska idrotter som dominerar bland åskådares syn på vad en feminin idrott är. Jag skulle säkert gjort detsamma om jag fick frågan. Det orkar jag inte ens diskutera. Men så här skrev jag en gång i tiden angående detta.
"Det är svårt att peka ut typiska kvinnliga eller manliga sporter på grund av att linjerna mellan manligt och kvinnligt börjar mer och mer suddas ut. Men det finns alltid den enkla vägen och peka ut maskulinitet och femininitet baserad på historiska värden, där männen var krigare och kvinnorna inte verkde ha mycket inflytande på de som styrde samhället. Deras primära mål var kanske att se så bra ut som möjligt för att göra männen mer framgångsrika. Om man ser till dessa värderingar tenderar de maskulina idrotter att vara boxning, brottning, ishockey, tyngdlyftning etc. och de mer feminina idrotterna tenderar att vara gymnastik, beachvolleyboll, konståkning, dans etc.
De maskulina sporter är ofta de som verkar innehålla mycket kraft och muskler, samt mycket kroppskontakt. Man hör ofta sportkommentatorer säga att till exempel ”hockey är en fysisk sport och du måste vara en man för att kunna spela det, det är ingen sport för pojkar”. Jag gissar att det åtminstone är en sport som deltagare och åskådare ser det som en maskulin sport. En annan manlig idrott är brottning som har utvecklats till en sport under flera decennier. Brottningen började som en övning för militären i Persien vilket gjorde att endast män fick deltaga och det gjorde även simmning i början av 900- talet, dock verkar inte simning idag klassas som en manssport i samma utsträckning som brottning. Detta möjligen beroende på avsaknaden av kroppskontakt.
De feminina sporterna är mer av estetiskt typ, där teknik och balans spelar en större roll. Därmed skulle till exempel dans, gymnastik, beachvolleyboll etc anses vara mer feminina idrotter.
Många av de historiska värderingarna på kvinnor verkar finnas även år 2011. Det måste vara svårt att vara en kvinna som försöker göra något av sig själv i den mansdominerande värld som idrott fortfarande är. Det finns alltid dubbla budskap från samhället. Tidningarna försöker alltid att vända ett bra resultat av en kvinna till något mer. Parallellerna mellan könsstereotyper är för vida idag, medan normen för vad som är manligt respektive kvinnligt börjar suddas ut."
För att återkoppla till artikeln. När man är 6 år anser jag att man inte ska kunna pricka in dessa värderingar. Man ska vara så pass oförstörd att man inte lägger märke till detta, så var det inte i den forskningsartikeln jag läste. Utan barnen hade redan socialiserats in i dessa värderingar. Här har jag alltså min tanke på c-uppsats som jag presenterar exklusivt idag. Jag funderar på att göra en liknande studie i Sverige, jag har bara inte bestämt hur jag ska utforma den. Jag tror att det behövs en sån här studie för att medvetandegöra att jämställdhetsarbete är allas ansvar hela tiden, annars får andra dra så tunga lass för att försöka göra människor normala. Ett sätt jag funderar på att göra det är att åka på en roadtripp runt i sverige från norr till söder och göra en enkätundersökning. Jaja, tankarna finns det är alltid början.
Ett tips- skicka ut enkät via mail istället om du vill ha kvantitativa resultat. Personligen skulle jag hellre välja att gå in förskolor och se vilka fysiska aktiviteter barnen företar i åldersgruppen 1-3 resp 3-5 år som förskolan är uppdelad i. Sedan finns det förskolor som samlar barn 1-5 år och det kan ju vara intressant att jämföra om socialiseringen sker tidigare eller senare i sådana grupper. Sedan gör du en samhällsstudie genom att studera i vilka termer sporter beskrivs i de större dagstidningarna de senaste veckorna, för fem år sedan och för 20 år sedan. Vidare jfr du det med hur sport beskrivs i läroböcker för idrottslärare nu, för 10 och för 20 år sedan. Efteråt analyserar du om barnens insocialiserng överensstämmer med de normer som kommunicerats i samhället.
SvaraRaderaPersonligen tycker jag att du ska släppa det där med krigare resp att se bra ut. I sådana samhällen (finns exempel på motsatsen där kvinnorna krigar) så tog kvinmorna hand om barnen och jag kan lova att det troligen var lika fysiskt krävande som krig. Tänk att föda 10-15 ngt liksom. Krig låter som semester. Det är högst sannolikt ngt annat ideal som ligger bakom den uppfattningen och sådant skapande av normer kan gå fort! Visste du t ex att rosa ansågs vara en pojkfärg och blått en tjejfärg så sent som i början av 1900-t? Rosa skulle värna upp pojkar som ansågs ha en lägre kroppstemp och tvärtom. Allt kan ändras med mördande reklam ;). /Största systern
Nu plockar du saker ur sin kontext. Det här är baserat på hur olika idrotter har skapats. Där de flesta mansdominerade idrotter har vuxit fram som ett träningsverktyg för militären, och kriga var det endast män som gjorde. Därmed ingen värdering om vad som är värst utan att normerna redan är satta från det att barnen är små oavsett om det handlar om nu eller förr.
SvaraRadera